Fasola „Piekny Jaś”

Gmina Zakliczyn słynie z uprawy Fasoli Piękny Jaś. Od 2011 roku została wyróżniona oznaczeniem Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP). Korzystając z tego co najlepsze w naszym regionie Spółdzielnia Socjalna „Serce Pogórza” zdecydowała na poszerzenie gamy swoich produktów o wyroby z fasoli Piękny Jaś. W ten sposób spieramy również okolicznych rolników, nabywając od nich fasolę.

Produkt sam w sobie ma niezwykłe walory smakowe ale i co najważniejsze posiada wiele wartości odżywczych, m.in. jest bogata w potas, wapń, fosfor i białko. Fasola Piękny Jaś ma wiele „obliczy”. Możemy zasmakować jej na słono: w zupach, sosach, krokietach, krakersach, kotletach i na słodko: w ciasteczkach, ciastach. Każdego dnia zgłębiamy wiedzę o coraz to nowych sposobach przyrządzenia fasoli Piękny Jaś, by móc przygotować dla Państwa niepowtarzalne dania.

Święto fasoli

XVII Święto Fasoli


XVII Święto Fasoli za nami. Dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili nasz "Kramik ze Specjałami z Serca Pogórza".

W sumie skosztowali Państwo na naszym tradycyjnym stoisku:

  • 3500 sztuk "Pierogów z Jaśkowym sercem",
  • 1200 "Jaśków otulonych złocistą kołderką",
  • 1200 "Jaśkowych słodziaków".

Spółdzielnia Socjalna "Serce Pogórza" zgłosiła do konkursu na najlepsze danie fasolowe podczas XVII Święta Fasoli, potrawę "Jaśkowe serce na fasolowym łożu". Komisja Konkursowa przyznała mu II miejsce, z czego jesteśmy dumni. Gratulujemy Wolskiej Organizacji Kobiet "Nad Potokiem" zwycięstwa. Nasze konkursowe danie było po ogłoszeniu wyników również dostępne na naszym stoisku (120 Jaśkowych serc zatopionych w fasolowym sosie).

Nasze stoisko zostało zaszczycone obecnością: Dawida Chrobaka (Burmistrza Miasta i Gminy Zakliczyn), Stanisława Sorysa (Wicemarszałka Województwa Małopolskiego), Józefa Gawrona (I Wicewojewodę Małopolski), Józefę Szczurek - Żelazko (Posłankę na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej), Ryszarda Ochwata (Zastępcę Dyrektora Biura Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie) oraz kilku tysięcy wielbicieli dań fasolowych.

Podczas degustacji mogliście Państwo ocenić nasze fasolowe potrawy, wypełniając krótką ankietę. Jej wyniki przedstawimy już niebawem.

Z niecierpliwością czekamy na Państwa zamówienia. Dania fasolowe są dostępne u nas cały rok.

Wszystko co robimy, robimy z sercem.

P.S. Dziękujemy za zdjęcia p. Januszowi Marcinkiewiczowi.



07 List. 2016
XVII Święto Fasoli
XVII Święto Fasoli

21 List. 2016
XVI Święto Fasoli
XVI Święto Fasoli

Specjały z fasoli Piękny Jaś

 

 

Spółdzielnia Socjalna „Serce Pogórza” od lipca 2016 r. realizuje projekt p/n „Specjały z Serca Pogórza”, finansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej. Przedsięwzięcie jest wdrażane w ramach projektu PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA.

Projekt skierowany jest na propagowanie lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa produktów rolnych jako sposobu na przyspieszenie rozwoju słabo rozwiniętych obszarów wiejskich  w Małopolsce.

Celem realizowanych działań jest budowanie marki produktów na bazie Fasoli Piękny Jaś oraz wprowadzenie na rynek fasolowych wyrobów garmażeryjnych.

Dzięki dofinansowaniu mamy możliwość dostosowania lokalu do prowadzonej działalności oraz zakupić ubrania firmowe. Mamy szansę również podnosić swoje kwalifikacje.

 

W ramach projektu zorganizowaliśmy dwa konkursy, których celem była promocja regionu, propagowanie wykorzystania lokalnych surowców oraz zainteresowanie i pogłębienie wiedzy na temat fasoli Piękny Jaś.Została powołana pięcioosobowa Komisja Konkursowa w składzie: Dawid Chrobak - Burmistrz Miasta i Gminy Zakliczyn, Elżbieta Tomczyk-Miczka - specjalista ds. promocji Małopolskiej Organizacji Turystycznej, Małgorzata Bartkiewicz - doradca ds. Marki Lokalnej Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, Halina Wnuk - specjalista ds. współpracy lokalnej, Julita Sacha - Wiceprezese Zarządu Spółdzielni Socjalnej "Serce Pogórza". Pierwszy konkurs p/n Specjały z Fasoli Piękny Jaś dotyczył przygotowania dań z fasoli. Zgłoszono 6 potraw. Po degustacji wszystkich potraw, Komisja Konkursowa biorąc pod uwagę smak, estetykę i oryginalność, przyznała każdemu daniu określoną regulaminem ilość punktów. Komisja zdecydowała, że najsmaczniejszym daniem jest Rogal Stróski, wykonany przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń „Pod Bocianim Gniazdem” w Stróżach. Drugi konkurs dotyczył wykonania maskotki promującej Specjały z Fasoli Piękny Jaś”. Do konkursu zgłoszono 7 projektów. Najwyższą liczbę punktów zdobył projekt pani Małgorzaty Zakrzewskiej.

 

 

 

Organizujemy spotkania, na których poruszany jest temat produktów lokalnych. Główne zagadnienia dotyczą promocji produktu lokalnego, budowania marki produktów na bazie fasoli Piękny Jaś, nawiązania partnerstwa związanego z lokalnymi produktami z Małopolski, współpracy w ramach Klubu Zakupowego, rozwiązywanie problemów związanych z popytem i podażą produktów.

Nowym przedsięwzięciem jest Klub Zakupowy (o czym więcej w zakładce Klub Zakupowy).

Pierogi z jaśkowym sercem

pierogi z farszem fasolowym

Jaśkowy przysmak na fasolowym łożu

Kotleciki fasolowe z sosem fasolowym

Jasiek otulony złocistą kołderką

Krokiery

Jaśkowe
słodziaki

ciasteczka z fasoli

Konkursy

Konkurs na Specjały z fasoli Piękny Jaś - Wyniki


Celem konkursu była promocja regionu, propagowanie wykorzystania lokalnych surowców oraz zainteresowanie i pogłębienie wiedzy na temat fasoli Piękny Jaś. Została powołana pięcioosobowa Komisja Konkursowa w składzie:

  • Dawid Chrobak - Burmistrza Miasta i Gminy Zakliczyn,
  • Elżbieta Tomczyk-Miczka - specjalistą ds. promocji Małopolskiej Organizacji Turystycznej,
  • Małgorzata Bartkiewicz - doradca ds. Marki Lokalnej Fundacji Partnerstwo dla Środowiska,
  • Halina Wnuk - specjalista ds. współpracy lokalnej,
  • Julitą Sacha - Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Socjalnej "Serce Pogórza".

Konkurs Specjały z Fasoli Piękny Jaś, dotyczył przygotowania dań z fasoli. Zgłoszono 6 potraw. Po degustacji wszystkich potraw, Komisja Konkursowa biorąc pod uwagę smak, estetykę i oryginalność, przyznała każdemu daniu określoną regulaminem ilość punktów. Komisja zdecydowała, że najsmaczniejszym daniem jest Rogal Stróski, wykonany przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń „Pod Bocianim Gniazdem” w Stróżach.

Wszystkim osobom biorącym udział w konkursach bardzo dziękujemy, zwycięzcą gratulujemy.



03 Sty. 2017
Konkurs na Specjały z fasoli Piękny Jaś - Wyniki
Konkurs na Specjały z fasoli Piękny Jaś - Wyniki

03 Sty. 2017
Konkurs na projekt maskotki - Wyniki
Konkurs na projekt maskotki - Wyniki

17 List. 2016
Konkurs na projekt maskotki - Zaproszenie
Konkurs na projekt maskotki - Zaproszenie

07 List. 2016
Konkurs na Specjały z fasoli Piękny Jaś - Zaproszenie
Konkurs na Specjały z fasoli Piękny Jaś - Zaproszenie

Publikacje

Publikacja

W poradniku "Od ziarna do Stołu" zostaną wyjaśnione podstawowe zagadnienia oraz pojęcia związane z używaniem nazwy. Jak również zostaną wyszczególnione zarówno uprawnienia producentów jak i ich obowiązki.

Poradnik został opracowany w ramach programu "Cudze chwalicie, swoim się dzielicie" realizowanego przez Spółdzielnię Socjaną "Serce Pogórza".

W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie i zapotrzebowanie na produkty rolne wysokiej jakości oraz produkty, które zawdzięczają swoje szczególne cechy obszarowi geograficznemu z którego pochodzą, Unia Europejska wprowadziła systemy prawne chroniące jakość i szczególne pochodzenie żywności. Jeden z tych systemów daje możliwości ochrony nazw produktów rolnych w dwóch kategoriach rodzajowych: jako Chronione Nazwy Pochodzenia i Chronione Oznaczenia Geograficzne.