Inicjatywy i projekty
Małopolska trasa smakoszy
Projekt realizowany przez Małopolską Organizację Turystyczną wspólnie z Województwem Małopolskim. Jest to szlak kulinarny, który obejmuje sieć obiektów, tworzących wspólnie produkt turystyczno-edukacyjny w oparciu o lokalne dziedzictwo kulinarne zgodnie z przyjętymi wspólnie kryteriami. Spółdzielnia Socjalna „Serce Pogórza” nawiązała współpracę z lokalnymi producentami i wytwórcami rękodzieła. W ramach projektu promujemy własne wyroby, wykorzystując fasolę Piękny Jaś jako bazę.
Skosztować u Nas można, m.in.
- PIEROGI Z JAŚKOWYM SERCEM [pierogi z farszem fasolowym]
- JASIEK OTULONY ZŁOCISTĄ KOŁDERKĄ [krokiety]
- JAŚKOWY PRZYSMAK NA FASOLOWYM ŁOŻU [kotleciki fasolowe z sosem fasolowym]
- JAŚKOWE SŁODZIAKI [ciasteczka z fasoli]
Zapraszamy do skorzystania z warsztatów:
- Rzeźbiarskich - Stanisław Socha
- Szydełkowania - Beata Łazarz
Produkty kulinarne od zewnętrznych producentów:
- Miód [różne rodzaje] – Tadeusz Malik
- Kasza [wiejska, mazurska, pęczak] – ZPH „PAGA-IMPEKS”
- Przetwory – Ksiądz Wojciech Kościółek